reklama

Polacy coraz częściej będą wybierać wodorosty, zamiast ryb, co do których mają wątpliwości


Algi morskie zawierają m.in. kwasy tłuszczowe omega-3, EPA i DHA. Te cenne dla zdrowia składniki są niedoborowe w naszej diecie.

 

 

Znajdują się głównie w rybach, których spożycie jest obecnie dość niskie. Tymczasem, wystarczy zaledwie 2,5 grama, czyli pół łyżeczki wodorostów, żeby zaspokoić ich dzienne zapotrzebowanie.
Instytut Żywności i Żywienia rekomenduje spożywanie ryb morskich 2 razy w tygodniu. Jednak, jak przyznaje dietetyk Hanna Stolińska-Fiedorowicz, obecnie niezwykle trudno jest zakupić je w dobrej jakości. Trzeba unikać przede wszystkim ryb hodowlanych oraz puszkowanych, które zawierają najwięcej sodu, fosforu, kadmy, rtęci oraz ołowiu. Coraz więcej osób, mając tego świadomość, całkowicie rezygnuje z takiego pożywienia na korzyść alg morskich. W przeciwieństwie do ryb, wodorosty nie kumulują w sobie metali ciężkich, gdyż mają mało tłuszczu. Natomiast zawierają wszystkie cenne składniki odżywcze, które znajdują się w rybach. Ekspert rekomenduje ten wybór, zarówno u dorosłych, jak i dzieci w przypadku małego spożycia ryb.
– Gdyby ryba nie jadła alg morskich, to nie miałaby w sobie cennych kwasów tłuszczowych omega-3. Te składniki budują nasze komórki, spowalniają ich starzenie i walczą z wolnymi rodnikami. Dzięki chlorofilowi, oczyszczają organizm. Dostarczają też wapń, który wzmacnia kości. Są też źródłem żelaza, a ten pierwiastek poprawia jakość krwi. Omega-3 działają korzystnie na układ krążenia, zapobiegając zawałowi i udarowi serca. Ponadto, chronią nas przed cukrzycą i niektórymi nowotworami, np. płuc. Mają magnez i dobroczynnie wpływają na układ nerwowy. Są bogactwem witamin z grupy B, poza jedną z nich – B12, występującą tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego – mówi Hanna Stolińska-Fiedorowicz z Instytutu Żywności i Żywienia.
Jak wynika z obserwacji eksperta, w Polsce zaczęła się moda na jadanie wodorostów. Są one określane mianem „super food”, ponieważ w małej objętości tego pożywienia znajduje się mnóstwo ważnych witamin, a także składników odżywczych i mineralnych. Lekarze radzą pacjentom, aby uzupełniali dietę algami morskimi. Osoby cierpiące na różne schorzenia coraz bardziej się do tego przekonują. Z uwagi na zwiększony popyt, rośnie dostępność i sprzedaż wodorostów, np. w sklepach ze zdrową żywnością. Ten asortyment obejmuje m.in. chipsy z wodorostów. Zdaniem dietetyka, trend na jadanie glonów rozwija się w naszym kraju już od blisko roku.
– Najczęściej spotykamy algi morskie w postaci tzw. nori, czyli płatów stosowanych do wyrobu sushi. Bardzo popularne są również wodorosty typu combu, z których robi się buliony warzywne. Z kolei, z wakame warto robić sałatki. Na rynku możemy też znaleźć mieszanki różnych rodzajów alg w jednym opakowaniu. Warto dodawać je do zup, wszelkiego rodzaju kasz, koktajli czy past. Wybór dania jest dowolny. Liczy się to, żeby codziennie spożywać algi morskie, w ilości 2,5 g napęczniałych wodorostów, które kupujemy w formie suchej – wyjaśnia Stolińska-Fiedorowicz.
Ekspert zaznacza jednak, że wodorostów nie powinny jadać osoby cierpiące na nadczynność tarczycy lub chore na Hashimoto. Wiadomo, że algi morskie zawierają dużo jodu. W związku z tym, ci, którzy mają niedoczynność tarczycy, powinni jak najbardziej po nie sięgać. Dietetyk rekomenduje spożywanie glonów zwłaszcza pacjentom z zaburzeniami lipidowymi, które mają podwyższony cholesterol, ciśnienie tętnicze i cukrzycę. Algi warto przyjmować we wszystkich chorobach nowotworowych. Ponadto, należy je jadać w schorzeniach autoimmunologicznych, a także przy problemach ze stawami. Jak wyjaśnia dietetyk, glony są pomocne w tak wielu przypadkach, ponieważ zmniejszają stany zapalne.
– Jeżeli chodzi o osoby zdrowe, zalecam jadanie alg morskich szczególnie tym, którzy przebywają na dietach roślinnych, czyli wegetariańskich lub wegańskich. W ich jadłospisach brakuje bowiem kwasów EPH i DHA. Powinny je jadać nie tylko ci, którzy nie lubią i unikają ryb, ale również osoby niespożywające soli jodowanej – podsumowuje Hanna Stolińska-Fiedorowicz.


Nie ma jeszcze żadnych komentarzy.


Wyślij komentarz
algimorskie
    Oszczędzanie po polsku
    Przez inflację Polacy zaczęli mniej marnować świąteczną żywność? Wyniki najnowszego badani...
    2024-04-02  |   545
    W ub.r. wystawiono blisko 22 mln zaświadczeń lekarskich z tytułu choroby własnej
    W ubiegłym roku Polacy przebywali przeciętnie prawie 11 dni na zwolnieniu lekarskim W ubie...
    2024-04-02  |   588
    Pracownik zagraniczny, zakwaterowanie w Polsce
    Niemal połowa imigrantów pracujących w naszym kraju mieszka wśród Polaków, co tworzy poten...
    2024-02-25  |   339
      W piątek 26.02.2021r.o godz.17.00 w Bielsku - Białej dyskutowano o zasadności budowy spala...
      2021-02-27  |   13496900
      Konkurs "FIRMA ROKU 2019" rozstrzygnięty, statuetka złotego Dedala powędrowała d...
      2019-10-08  |   7380001
      Korporacje, reportaże, dokumenty
      2018-09-15  |   2498225
      25 LAT Regionalnej Izby Handlu i Przemysłu w Bielsku-Białej
      2017-01-08  |   929683
      Podstawowe błędy kierowców. Na 100% Ty też popełniasz te błędy, a może jest ich więcej?. Z...
      2017-09-15  |   42569

        BIZNESREGION

        ul.Młynarska 3/11, 01-258 Warszawa
        : +48 22 490 66 15

        : redakcja@biznesregion.pl



        reklama